МЕНИ
ЗАТВОРИ

летопис 2020/21.

Занимљива наука
Наши мали научници на часу хемије, извели су један занимљив експеримент који нам је приближио појам апсорпције. За овај експеримент потребно је припремити:
  1. 5 дрвених чачкалица
  2. тањир
  3. вода
  4. кашичица
Дрвене чачкалице преломити на два дела, али тако да се не одвоје потпуно и порећати их на тањир у облику звезде. Након тога кашичицом сипати мало воде у средину звезде и причекати да магија почне. Звезда расте јер дрвене чачкалице упијају водуy! Ми смо уживали! Покушајте и ви!
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Еколошка секција
У оквиру рада еколошке секције, наши ученици су кроз различите активности учили о екологији, значају очувања животне средине, заштити од загађења и очувању природних добара. Посебан труд су уложили израђујући радове посвећене Дану планете Земље. На овај начин код ученика стварамо навику да поштују и брину о свету у коме живимо.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Тактилна табла
Када се сусретнемо са тешкоћама у усвајању апстрактних појмова, тражимо нове начине да их савладамо. Најфункционалнији начин учења, често је учење кроз чулна искуства. Тактилна табла ученицима пружа прилику да поред визуелног, стекну и тактилно искуство о различитим материјалима и њиховим особинама.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Пријатељи школе
Наши ученици посебно уживају у пажњи, дружењу и изненађењима које им приређују пријатељи наше школе. У протеклом периоду, изненадили су нас пријатељи из АБЦ аутлет центра, они су нашим ученицима поклонили три ЛЦД таблета за писање, Маја Кољеншић Јованић, која је ученике изненадила донацијом киндер јаја, док су пријатељи из Меитонг- а наше ученике обрадовали донацијом материјала намењеном изради тактлне табле.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Дани ћирилице
Поводом Дана ћирилице, у организацији удружења „Дани ћирилице Баваниште“ и Министарства просвете, одржан је конкурс на коме се наша школа представила заједничким радом групе ученика и освојила специјалну награду. Ученик трећег разреда Јован Ченић присуствовао је свечаном отварању изложбе и у име својих другара примио вредну награду.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
поздрав распусту

Радионица “Додиром откривамо свет”
У оквиру наставе корепетиције у Специјалној болници за церебралну парализу и развојну неурологију реализована је радионица “Додиром откривамо свет”. Кроз процес израде тактилне табле ученици су научили да препознају, разликују и класификују предмете на основу њихових тактилних особина. Од тактилне перцепције прстију и препознавања тактилних квалитета зависе вештине у свим областима моторичког функционисања, укључујући моторичку активност руке и процес планирања и извођења моторичих задатака. Поред тога, кроз посебно осмишљене активности у оквиру радионице, ученици су именовали, памтили и усвајали појмове меко, тврдо, храпаво, глатко, развијали фину моторику са посебним акцентом на побољшање графомоторике и богатили речник. На креативан начин, кроз разноврсне задатке и игру, стимулисане су различите области развоја. Као продукт, са ове радионице, добили смо јединствену дидактичку играчку коју ћемо користити и убудуће.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Верска настава
Верска настава у нашој школи темељи се на речима Ф. М. Достојевског: „Децу волите нарочито, јер она су безгрешна као анђели и живе да би насраздрагала и усрећила; она живе зарад чишћења срдаца наших, као неки путоказ за нас.“ Христос нас учи да ако не будемо као деца данећемо ући у Царство Небеско. Зато ми: усмеравамо једни друге; мамимо осмехе једни другима; негујемо непоновљивост; рушимо свеоквире и правила и уживамо у дарованој слободи! Верска настава наликује путовању ка пристаништу Христове саможртвене љубави. На тој обали, где вечно траје јутро лепоте Божије, ми смо увек ту једни за друге силом Васкрсења Христовог. ХРИСТОС ВАСКРСЕ! РАДУЈМО СЕ!
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Делимо радост
У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику, Васкрсу, уживали смо у украшавању јаја. Користећи различите технике и материјале, уз пуно труда, ученици су показали своју спретност и креативност. Радост стварања, радост даривања и шаренило боја, испунили су наше учионице.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Логопедски рад у нашој школи
Кроз приказани логопедски рад учимо брзо именовање, аудитивну дискриминацију, положај фонема у речима, графомоторни низ и фонолошку свесност. Користећи “Логословарицу”, “Логопедове питалице“, “Логомоторне карте” и друге материјале, усвајали смо матерњи језик, учили да разликујемо причање и препричавање, да сврставамо речи у појмове, усвајали нове речи и стављали их у другачији контекст, развијали разумевање и говорно памћење. Савладавањем писања ученици су учили да се фокусирају на начин на који пишу, али и на сам садржај, на редослед гласова у речима и на редослед речи у реченици. Учењу читања и писања претходи играње речима у циљу да се освести и упозна структура речи.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Настава физичког васпитања
Лопта jе деци омиљена играчака, а могућности које пружа као реквизит на часовима физичког васпитања, готово да су неограничене. Визуомоторна координација, орјентација у простору, доживљај телесне целовитости, груба моторика, координација покрета , равножа тела, пажња и сензорна интеграција, све су то области развоја на које можемо позитивно утицати правилно одабраним и осмишљеним активностима са лоптом. Вежбе се могу изводити индивидуално, са наставником, у пару и мањој или већој групи, у зависности од потреба детета и циља који желимо да постигнемо, а радост коју пружа игра увек је присутна и мотивишућа.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Учење на даљину
Од почетка пандемије, у нашој школи, велики број ученика прати наставу на даљину из својих домова. Ови часови су такође, прилагођени индивидуалним способностима наших ученика. То нам омогућава велики број посебно осмишљених и израђених дигиталних материјала, које наши наставници користе у свакодневном раду. Уз мало креативности и труда, настава на даљину може бити једнако успешна оној у учионици.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Учешће на конкурсу „Дај ми реч да је насликам“
Наша школа радо сарађује са другим установама, различитог типа. Један од видова сарадње јесу и одласци на спортске и културне манифеставције, али и учешће на различитим конкурсима намењеним деци која наставу похађају по Индивидуалном образовном плану. Ученици наше школе су користећи различите ликовне технике, уз помоћ својих наставника израдили радове на основу прича Јасминке Петровић, у оквиру конкурса „Дај ми реч да је насликам“, који је организовала ОШ „Свети Сава“ из Шапца. Њихови радови су приказни на изложби која је симболично отворена 02. априла, на Међународни дан особа са аутизмом и Међународни дан дечије књиге. За своје учешће, наши вредни ученици су награђени захвалницама и мајицама.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Мамама на дар
Наши ученици су, вежбајући координацију покрета и фину моторику својих прстића, направили шарене радове посвећене својим најдражим бићима. Од ових радова, настала је једна посебна онлајн честитка под називом "Мамама на дар".
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Радионицa 8. март
Дана 4.03.2021. године, у нашој школи, одржали смо радионицу израде осмомартовских честитки. Уложили смо доста труда како би израдили што боље честитке и на тај начин показали своју љубав и пажњу мајкама, бакама и теткама, које оплемењују нашу свакодневницу, чувају нас, штите, пазе и саветују мудрим речима.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Растворљивост
На настави, у нашој школи, о растворљивости се учи уз употребу конкретних материјала. На једноставан и занимљив начин усвајају се најразличитија знања и стичу нова искуства.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Стикери наше школе
Како би олaкшали комуникацију са нашим ученицима, израдили смо стикере наше школе. Миодраг, маскота наше школе, је на сваком стикеру и представља нашу спремност за рад, осмех у раду и вредноћу наших упорених ученик. Стикере можете преузети са сајт наше школе тако што ћете кликнути на жељени стикер, али и на Viber маркету, у пакету назива ОШ "Миодраг Матић".
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Дан розих мајица
Дана 23.2.2021.године, кроз креативну радионицу, уз помоћ цртежа, сличица и разговора, упознали смо се са лепим облицима понашања према другарима и обележили Дан розих мајица - Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Обележаваљем овог дана промовишемо толеранцију, поштујемо различитости и развијамо другарство.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Радионица “Слатко-слaни свет”
Кроз ову радионицу показали смо како учење може бити интересантно и укусно. Дегустирајући различите укусе, радили смо на сензорној стимулацији густативне перцепције наших ученика. Препознавали смо, именовали, класификовали, меморисали и повезивали са искуством различите укусе. Поред тога, кроз различите активности, радили смо и на побољшању фине моторике, графомоторике и богаћењу речника.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Додела пакетића
Новогодишљи и божићни празници су најрадоснији празници, којима се највише радују најмлађи, наши ученици су једни од њих. Посебну радост доносе поклони и неизвесност шта ће добити у пакетићу. Ученике наше школе посебно су обрадовали пакетићи које су донирале компаније Дунав осигурање и малопродајни ланац Идеа, чије пакетиће су сви наши ученици добили до 27.1.2021. године.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Прослава Св. Саве
Дана 27.01.2021. године обележили смо школску славу Светог Саву. Сечењем славског колача, негујемо традицију уз присуство ученика, наставника, драгих колега. Ове године је је обележена без приредбе због тренутне епидемиолошке ситуације и уз поштовање мера заштите.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Миодрагови вилењаци

Деда Мразови на квадовима
Чланови организације АТВ "Клуб змајеви" обезбедили су новогодишње пакетиће за наше ученике и маскирани у Деда Мразове, на квадовима, донели у нашу школу.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Радионица "Сви смо магични"
У петак, 20.11.2020. године, обележена је "Недеља лепих порука", радионицом о толеранцији "Различити а слични- сви смо магични“.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Посета студената психологије
Нашу школу су 26.10. 2020.године, посетили студенти психологије у оквиру вежби из предмета Психологија деце са потребом за додатном подршком. У сарадњи са Доц. др Ољом Јовановић, под менторством наше установе, студенти су имали прилику да се кроз обилазак школе и разговор са нашим наставницима и стручним сарадницима упознају са структуром ученика, улогом и активностима наставника и стручних сарадника, као и начином на који наша установа обезбеђује висок квалитет образовања.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Радионица "Три прасета“
Као и сваке године и овог октобра, наши најмлађи, ђаци прваци имали су прилику да кроз занимљиву и креативну радионицу упознају школску библиотеку. Било је право уживање провести време у свету књига и заједно са наставницима оживети јунаке омиљених прича.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
посета ТЦ стадион
Посетили смо, 14.10.2020. године, једно од наших омиљених места, тржни центар Стадион и играоницу Dreamland. Уз поштовање свих епидемиолошких мера, уживали смо у игри и дружењу.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Дечија недеља
Да је "Подељена срећа два пута већа", уверили смо се и сами. Дечију недељу обележили смо у оквиру својих одељења. Израдили смо индивидуалне радове, које смо касније, на радионици одржаној 9.10.2020. године, спојили у један заједнички рад. Овим смо показали, још једном, да и ако не можемо да се окупимо у већем броју, можемо да радимо као један мали уиграни тим.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Слатко изненађење
Нашим ученицима, 8.10.2020. године, улепшали су дан другари из вртића "Колибри". Они су уз дивну поруку пријатељства послали пун пакет слаткиша.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Посета чланова већа општине Вождовац
Нашу школу је 25.09.2020. године, посетила висока делегација општине Вождовац на челу са госпођом Дубравком Тадић, чланицом општинског већа задуженом за просвету. Том приликом, директор наше школе госте је упознао са савременом асистивном технологијом коју наша школа поседује и начином на који се користи у наставном процесу.
OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic OS Miodrag Matic
Дружење у облацима
ДРАГИ НАШИ ЂАЦИ ПРВАЦИ,
Велика нам је част и задовољство што сте нам поклонили поверење и одлучили да нам се придружите. Будите сигурни да ћете у нашој школи расти и порасти стичући нова искуства, насмејани и срећни. Потрудићемо се да свакога дана доживите нешто ново и да на крају овог осмогодишњег пута будете богатији за много лепих успомена, нових знања и пријатељстава за цео живот.
Ваше учитеље сте већ упознали, а данас ћете упознати и неке од другара који су вама у част рецитовали и певали. Кроз ову необичну приредбу водиће вас корњача Миодраг и са вама поделити мудрост коју не треба никада да заборавите:
НИЈЕ ВАЖНО КОЛИКО БРЗО ИДЕШ ПРЕМА ЦИЉУ, ВЕЋ ДА БУДЕШ УПОРАН И ДА НИКАДА НЕ ОДУСТАЈЕШ!
СРЕЋАН ПОЧЕТАК ЖЕЛИ ВАМ КОЛЕКТИВ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ МИОДРАГ МАТИЋ

Нов мото наше школе и корњача Миодраг као маскота
У време дигитализације наставног процеса, одлучили смо да наш дигитални свет мало увеселимо и променимо. Поред, у потпуности промењеног изгледа сајта школе, дигитални маркетинг смо оплеменили и Корњача Миодраг ће најављивати наше активности и водити вас нашим летописом.
Ретроспектива наших искустава